SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Mobilní Snoezelen a jeho využití v olomouckém SeniorCentru

I v této nelehké době se snažíme klientům našeho SeniorCentra Olomouc zpříjemnit dny, a tak se věnujeme různým činnostem. Aktivizace klientů jede na plné obrátky. Každý den trénujeme paměť, cvičíme, tvoříme, ale co je důležité? Že si také umíme pořádně odpočinout, zrelaxovat, uvolnit se a vyčistit myšlenky.

K tomu nám velice pomáhá využití mobilního Snoezelenu, který se stal neodmyslitelnou součástí aktivit. Snoezelen vznikl v 70. letech 20. století. Je to koncept, který se realizuje obzvláště v příjemném prostředí pomocí světelných a zvukových prvků, vůní a hudby, přičemž jejím cílem je vyvolání smyslových pocitů. Je určena zejména pro osoby s vývojovými poruchami, s mentálním, tělesným nebo vícenásobným postižením, s poruchou autistického spektra, poruchami chování a učení, s psychickými poruchami. Také po traumatickém poraněním mozku, pro osoby s demencí a pro chronicky nemocné  pacienty.

Při terapii se navodí relaxační hudbou atmosféra klidu a bezpečí, kdy se nad hlavou rozsvítí například hvězdné nebe, či obloha plná bílých obláčků. Optická vlákna jsou zajímavým zdrojem světla, projektor promítající pozadí k danému tématu, bublinkovač, aroma lampy, UV světelné efekty, vodní probublávající válec, hudební nástroje a další vibrační a masážní pomůcky skvěle dotvářejí „oázu klidu“.

Tentokrát jsme Snoezelen použili při kosmetickém ošetření pleti naší klientce, které jsme tímto splnili její přání. V takto připraveném prostředí s použitím všeho, co mobilní  Snoezelen nabízí, jsme klientce ošetřili pleť nejdříve očistnou lázní a poté peelingovou masáží. Dále jsme odstranili nežádoucí ochlupení v obličeji depilační technikou, udělali masáž výživnými oleji, hydratační maskou, upravili a nabarvili obočí se závěrečným lehkým, denním líčením.

„Byl to překrásný zážitek nechat se takto hýčkat, moc Vám děkuji!“ řekla s úsměvem a spokojeností ve tváři paní Schmirlerová. Dále dodává, že celý život byla zvyklá pravidelně navštěvovat kosmetiku. „Každá žena v každém věku může být krásná a cítit se upravená a šik!“

A s tím musíme jen souhlasit.

 Další článek