SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Koňské zázraky v SeniorCentru Olomouc

Setkání člověka s tak ušlechtilým zvířetem jako je kůň nás vždy obohatí a pohladí na duši. K jednomu takovému došlo i v olomouckém SeniorCentru a to nejen v prostorách zahrady, ale i na pokojích imobilních klientů.

Dva rakouští koně plemene Hafling Fábio a Famir přijali obrovskou výzvu, když nastoupili do výtahu, aby mohli navštívit naše klienty na lůžkách a potěšit je. Zvládli se plně přizpůsobit potřebám našich klientů, kteří se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohli účastnit setkání venku na zahradě, a tak celé setkání proběhlo na jedničku.

„Miluju koně, udělali jste mi obrovskou radost!“ řekla naše klientka paní Josefa Plháková, nad jejíž postelí se skláněl Famir a ona ho láskyplně hladila. Snad každému ukápla slzička dojetí…

Velkým překvapením byla tato návštěva i pro další klientku, paní Marii Horváthovou. Když nakráčel Fábio k její posteli, ihned ke koni natáhla své ruce. „Vítám tě, pojď, pohladím tě a děkuji, že jsi mě navštívil!“ řekla paní Horváthová se slzami v očích.

A pak že zázraky se nedějí. Dnešní den tu proběhlo spoustu „zázraků“. Doc.Ing. Helena Fingerová, klientka našeho domova, byla jednou z řad našich klientů, kteří se dokonce na koních projeli. Po své jízdě se nám svěřila: „Naposledy jsem jela na koni, když mi bylo osm let, děkuji za tu možnost. Ani jsem nevěřila, že to dokážu a dokázala!“

Naše další klientka, paní Zdenka Špundová, měla ji také dřívější zkušenost s koňmi. Vyrůstala na statku, kde se o tři koně starala. Přistoupila k Famirovi a jeho zlatou hřívu splétala do copánku. Na závěr mu do copu vpletla krásnou žlutou kytičku a objala ho. Všichni klienti si koně pohladili, někteří je i hřebelcovali a odměnili mrkvičkou.

A co řekla na závěr setkání paní Martina Skokánková, chovatelka koní Famira a Fábia?

  1. Osobně se koním věnuji už minimálně 20 let. Také mám kolem sebe lidičky, kteří nám pomáhají. Fabia s Famirem máme 2 roky.
  2. Koně jsou velice empatická a citlivá zvířata. Dovedou mimo jiné lidem nastavit zrcadlo, ale také povzbudit, otevřít na chvilku okno ze zajetých stereotypů. Mně samé již mnohokrát pomohli. Těší nás, když můžeme podobnou službu alespoň na chvíli poskytnout těm, kterým prospěje a udělá radost.
  3. Famir a Fabio mají 17 let a 450 kg. Jsou velice chytří, ale i paličatí. Fábio je hodný, ale nekamarádí se s každým. Když už se s vámi ale “ baví“ většinou to znamená, že se mu líbíte…
  4. Za velký úspěch pokládám např. jízdu výtahem, kterou jsme měli možnost si vyzkoušet v SeniorCentru Olomouc.

 

A my všichni s Martinou souhlasíme. Na tento den jen tak nezapomeneme.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=29Ni-C2nSfc[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=byeLR0q3J3Y[/embedyt]

 

 Další článek