SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Ruský týden v SeniorCentru Olomouc

Tentokrát jsme se v rámci projektu „Gastronomické týdny“ společně s našimi klienty SeniorCentra Olomouc vydali do Ruska. Zpočátku u některých tato země vyvolala spíše smíšené pocity. U některých vyvolala vzpomínku na jaro r. 1945, u jiných na srpen r. 1968.

Na úvod jsme si připomněli několik základních informací o této zemi, jako např. rozlohu, města, okolní státy, historii, kulturu, náboženství. Nezapomněli jsme zmínit ani azbuku, ruskou abecedu. Dokonce jsme si „oprášili“ i několik slovíček v tomto jazyce. Díky připravené videoprojekci jsme se podívali do Moskvy a Petrohradu. Někteří naši klienti si procvičili jemnou motoriku v rámci skládání dřevěných panenek „Matrjošek“  –  jednoho z typických ruských suvenýrů.

Z ruské kuchyně jsme ochutnali pelmeně, které jsou národním jídlem Ruska. Pelmeně se připravují z nudlového těsta, které se plní masovou náplní dochucenou kořením. Tuto specialitu jsme zapili pravým černým ruským čajem. Na závěr jsme si společně pochutnali na ruské smetanové zmrzlině v oplatce.

 Další článek