SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Maďarské dny v SeniorCentru Olomouc

„Vydat se společně do Maďarska? A proč ne?“ řekli jsme si v našem olomouckém SeniorCentru. Květen se napříč všemi SeniorCentry nese právě v duchu této krásné země, a to v rámci projektu tzv. gastrotýdnů, kdy je jídelníček pro naše klienty v posledním týdnu daného měsíce přizpůsoben jedné zvolené zemi. Tak jsme neváhali a rozhodli se Maďarsko blíže poznat.

Spousta našich klientů tuto zemi z minulosti dobře zná a osobně ji navštívili v rámci letních rodinných dovolených u Balatonu či zájezdu do hlavního města Budapeště. A právě Budapeští jsme se rozhodli naše cestovatelské dopoledne začít. Společně se základními informacemi o Maďarsku jako takovém jsme se za pomoci videotechniky přesunuli do hlavní metropole a nechali se oslnit krásnou budovou parlamentu, sochu svobody, místními lázněmi, ale třeba také budapešťským náměstím Hrdinů. Potom jsme se při našem cestování vydali dál, a sice do velmi navštěvovaných lázní Gyor a Sarvár a neopomněli jsme si udělat “zastávku” ani u všemi známého Balatonu.

Součástí cestománie byla ochutnávka typických maďarských uzenin, kterým vévodí sladká či pálivá paprika. Navázali jsme tedy na národní maďarské pokrmy jako např. guláš, perkelt, tokáň, zeleninové lečo, rybí polévka Halászlé či desert zvaný Krémes.

Na samotný závěr našeho cestování zazněla maďarská národní hymna a rozloučili jsme se klasicky po maďarsku za pomocí našeho spoluprůvodce, klienta pana Fazekaše, který se v Maďarsku narodil. “ Találkozunk.”

 Další článek