SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Oslava Dne Země v SeniorCentru Olomouc

Den Země je každoroční celosvětová událost organizovaná  22. dubna, zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Tento den slaví více jak miliarda lidí ve více jak 193 státech světa a my se připojili také.

Zájem o oslavu naší Země byl veliký. Sešli jsme se tedy v prostorách naší jídelny, kde se v úvodu chopila slova „slečna Plastiková“, postava symbolizující plastový odpad, který tolik znečišťuje moře, oceány a celé životní prostředí. Velkým oponentem byla „Královna všech moří“, která zastupovala říčky, potůčky a veškerou vodu na zemi.

„Královna“ klientům zarecitovala básničku od Jiřího Žáčka „Voda, Voděnka“ a sklidila velký potlesk. „Slečna Odpadková“ nezůstala pozadu a ve verších vysvětlila, jak správně třídit odpad a kam plasty patří!

Při písni od J. Uhlíře a Z. Svěráka „Chválím tě, Země má” jsme zhlédli již vyhubené druhy zvířat, např.: tuleně karibského, vakovlka či zebry Kvaga, což je jen malý výčet již vyhynulých druhů, které způsobili lidé.

Podívali jsme se také na naši planetu Zemi z vesmíru, jak je krásná.

Společně jsme se rozdělili do družstev a správně třídili odpad. Plast, papír a sklo do správných odpadkových nádob. Celý den se nesl v duchu oslav naší Země a někdy jsme se neubránili dojetí a smutku nad zničenými pralesy či moři plnými ropných skvrn.

Klienti byli sice dojatí, ale plně podpořili myšlenku ochrany životního prostředí. Zavzpomínali na doby, kdy jako děti hasily žízeň v lesní studánce a chytaly říční raky.

Naše Země je krásná a je na ní místo pro všechny živočišné druhy. Chraňme si ji i pro další generace.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=HJEzrs7WXH4[/embedyt]

 Další článek