SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Výlet do Smetanových sadů s klienty SeniorCentra Olomouc

Jedním z našich dlouhodobých výletních snů byla návštěva Smetanových sadů v Olomouci. Tyto sady jsou největším a zároveň nejstarším parkem města Olomouc, nachází se v nich i socha českého skladatele Bedřicha Smetany, po němž jsou také pojmenovány. Součástí parku je i slavná Rudolfova alej, která byla původně lemována vzrostlými kaštany (v délce 710 m), ovšem v důsledku kůrovcové kalamity ji dnes lemují lípy.

Dominantou parku je Rudolfův dub vysoký 28 m, jehož stáří se odhaduje na 250 let. Pod korunami stromů obyvatelé Olomouci rádi odpočívají, park je i oblíbeným místem zamilovaných při společných procházkách; maminky s dětmi či sportovci zde aktivně tráví svůj čas.

I my jsme tedy chtěli s našimi klienty SeniorCentra Olomouc zakusit toto malebné místo, a protože zájem ze strany klientů byl obrovský neváhali jsme vyrazit.

První zastávkou byla jediná vodní plocha – jezírko, kde sídlí hejno divokých kachen, které Olomoučané rádi chodí krmit. Ani my jsme nepřišli s prázdnou. Paní Zdenka Špundová připravenou směsí nakrmila snad všechny obyvatele jezírka.

Naší další zastávkou byla restaurace „Fontána, zrekonstruovaná v novorenesančním stylu, která výletníky láká k příjemnému posezení v chládku a také na výborné občerstvení. Vídeňská, alžírská či ledová káva doplněná o domácí zákusek či zmrzlinu nám doplnila energii k procházce. Užili jsme si i výhledu na litinový hudební altán z roku 1895, který pravidelně slouží k hudebním vystoupením různých umělců a orchestrů.

Neváhejte toto krásné historické místo navštívit, nebudete litovat!

 Další článek