SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Hlemýždí závody v olomouckém SeniorCentru

Na mnoha místech světa, především pak ve Spojeném království, se každoročně pořádají tzv. hlemýždí závody. A proč ne i u nás, řekli jsme si jednoho srpnového dne. Tato zábavná soutěž zahrnuje závodění dvou a více hlemýžďů. Nejčastěji se jedná o druh známý pod názvem hlemýžď zahradní a u nás v SeniorCentru Olomouci jsme jich přivítali hned dvanáct. Přicestovali k nám až z Jeseníků, kde si již jeden závod předem cvičně vyzkoušeli. Naši klienti si tak mohli vybrat svého favorita, který byl již předem označen startovacím číslem. Připravili jsme dva typy tratí, první kruhovou a druhou přímou, přičemž povrch byl vytvořen z  navlhčené látky, aby to závodníkům lépe „jelo“.

Ke startu, připravit, pozor, start! A velké klání mohlo začít. Velkou rychlost jako při chrtích závodech však nečekejte, soutěžilo se v poněkud volnějším tempu. Proto zbyl dostatek času na povzbuzování a dokonce jsme některým výjimečným šnečím sportovcům společně vymysleli přezdívky jako třeba Lenoch, Chytrák nebo Frištenský.

Netradiční soutěž nás mile překvapila a hlavně pobavila. Naši klienti po celou dobu závodu jako správní trenéři povzbuzovali svoje svěřence, drželi jim pěsti a na závěr si s nimi pořídili společnou fotografii na památku. Ještě bychom rádi podotkli, že na rozdíl od Francie, kde se hlemýždi s oblibou připravují jako delikatesa, byli naši závodníci byli ještě téhož dne vypuštěni zpět do přírody.

 

 

 Další článek