SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Oslava 100. narozenin v SeniorCentru Olomouc

Nijak jsem se o to nezasloužila, tvrdila oslavenkyně v den stých narozenin!

15.4.  se dožila sta let naše klientka paní Marie Staníčková. Usměvavá dáma s pestrým životem, která se pozastavovala nad tím, že jí přišel popřát primátor Mirek Žbánek s doprovodem hodně zdraví a krásné jaro.

„To není moje zásluha,“ ukázala prstem nahoru, když se jí primátor zeptal, jak se dožít vysokého věku. „Je za tím pevná víra a svatá pomoc, protože bez víry se žít nedá,“ dodala oslavenkyně a začala s ním čile konverzovat. Třeba o Vídni, odkud se primátor nedávno vrátil a ona tam často jezdívala za svou neteří.

Marie Staníčková se narodila v Šardicích na Hodonínsku, její kořeny ale sahají přes dědečka do Německa a přes babičku do Ruska. Pracovala jako zdravotní sestra v brněnské nemocnici u svaté Anny. Její manžel přednášel na Univerzitě Palackého a její dcera Klára se stala uznávanou revmatoložkou. Syn Jaroslav v roce 1968 emigroval a ona později dva roky bydlela u něj v Austrálii.

„Sto let, to by člověk nevěřil,“ kroutila paní Staníčková hlavou při vzpomínkách. A přisuzovala to i své ochránkyni Panně Marii Lurdské, kterou si při návštěvě Francie zamilovala. Dnes žije u nás v domově, kde ve společenské místnosti, v níž slavila, visí kříž a obrazy svatých zapůjčené ze slavonínské fary.

„Rozhodli jsme se z této místnosti udělat modlitebnu. Máme více věřících klientů a je zde i výhled na Svatý Kopeček,“ vysvětlil ředitel domova Vítězslav Rychlý. V domově nyní bydlí 112 klientů s průměrným věkem 85 let.

Sta let se letos v Olomouci dožije sedm lidí, další tři letos oslaví 101 let.

 Další článek