SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Dudáci u nás v SeniorCentru Olomouc

Věděli jste, že dudy neboli gajdy jsou více než 5 tis. let starý nástroj? Vždyť malého Ježíška přišli přivítat do Betléma dudáci, aby malému zadudali.  Toto, ale i další zajímavosti jsme se dozvěděli od dudáckých mistrů Ondřeje a Lucie Tryhukovich pocházejí z Omic na Brněnsku. Zabývají se dudáckou historií a muzikou z celého světa, především se zaměřují na oblast Jižní Moravy.
Ondřej je umělecký kovář a jeho šikovné ruce dokáží vyrobit např. fujaru, pastýřské píšťaly či právě zmíněné dudy.
U nás na Moravě se dudám říká gajdy a nejrozšířenější jsou na Strakonicku a Domažlicku. Tento unikátní nástroj se vyvíjel již od Řecka po současnost a měl mnoho různých podob. Na výrobu se používají ovocné dřeviny a skotské dudy se vyrábí z ebenu. Měch se vyrábí kůží koz a kozlů.
Ondřej s Lucií nám předvedli, co tento nástroj dokáže. Poslechli jsme si tradiční bulharské, řecké, irské skladby, ale nejvíce nás potěšili naše lidové písničky, které jsme si společně i zazpívali. Všechny nás ohromila fujara, která se rozezněla celým našim domovem. Chyběli už jen ty ovečky. Atmosféra byla až kouzelná při hře na pastýřské píšťaly, kdy zvuk píšťal sloužil i k dorozumívání mezi pasáčky, kteří byli od sebe při pastvě vzdáleni i přes velký kopec.
Hrou na dudy se dala i lákat děvčata. Jen si vzpomeňte na pohádku „Byl jednou jeden král,“ kde dudáček získal srdce jedné z princezen.
Vystoupení dudáků sklidilo bouřlivý potlesk a již nyní se těšíme na další krásné setkání.

 

 Další článek