SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Beseda Gobelíny a Tapisérie – přednáší Mgr. Věra Mičková

3,5 roků a 10 – 12 hodin práce denně zabrala paní Věře Mičkové tvorba unikátního díla Tapisérie z Bayeux. „Bylo to vyčerpávající, ale stálo to za to“ říká velice milá paní Věra, která je bývalou učitelkou. Neuvěřitelných 55 let učila studenty dějiny umění a zároveň je náruživou cestovatelkou, kdy navštívila spoustu zajímavých zemí. 70 metrů dlouhá tapisérie by se nám do prostor naší jídelny nevešla, tudíž jsme shlédly fotografie jejího díla, které putuje nejen po zemi České na nejrůznější výstavy. Sklízí obdiv nejen u nás, ale i ve světě.

Dále nám paní Věra ukázala další unikátní dílo a to gobelín 20 metrů dlouhý, na kterém jsou vyobrazeny výjevy z Dalimilovy kroniky. Titěrná a náročná práce vyobrazuje např. Zasedání králů, svatbu Oldřicha a Boženy či vraždu Sv. Ludmily.

Poutavá beseda zaujala každého z nás, nejvíce však paní Annu Stejskalovou, která se zajímala podrobněji o techniku výroby takových gobelínů, protože sama pracuje na jednoduchém kolíčkovém stavu, kde se jí pod rukami vytvářejí nádherné podsedáky a koberečky.

Paní Věra u nás sklidila obrovský obdiv a uznání za precizní práci, kdy naše dějiny jsou prezentovány takto krásným způsobem.

Dále nás paní Věra seznámila s dílem další umělkyně paní Světlany Fialové, která se zaměřuje na tapisérie znázorňující „dámskou apokalypsu“, ztvárnění žen plných zlozvyků. Satira a upozornění na takzvanou nemocnost lidské společnosti a mladých lidí.

Mgr. Věra Mičková nás překvapila i svou vitalitou, kdy její věk by jí nikdo nehádal, obrovským elánem a vědomostmi.

„Určitě se nevidíme naposledy, bylo mi tu s vámi moc pěkně“ rozloučila se paní Věra a za bouřlivého potlesku spěchala, vytvářet další nádherná díla.

Předchozí článekDalší článek