SeneCura SeniorCentrum Olomouc

Vánoční trh

V pondělí 27.11. jsme se vypravili na Horní náměstí v Olomouci, kde právě probíhají vánoční trhy. Náměstí bylo plné dřevěných stánků nabízející nejen různé dobroty, jako například domácí sýry a klobásky, ale i olomoucké vyhlášené punče různých příchutí. Již z dálky jsme viděli bohatě nazdobený vánoční stromek, který pro letošní rok dostal jméno Střelka, zřejmě proto, že pochází z nedalekého Postřelmova. „Vánoční Olomouc je opravdu moc krásná“ komentovala výlet paní Ludmila, přičemž s ostatními dámami už popíjela horký punč, jehož koupí podpořily děti se zrakovým postižením.

Pozvání na vánoční trhy jsme přijali od Mgr. Julie Wittmanové, Ph.D z Univerzity Palackého v Olomouci, konkrétně z FTK z katedry aplikovaných pohybových aktivit, se kterou plánujeme další spolupráci. K výbornému punči nám její studenti nabídli také chleba s domácím sádlem a cibulí. Po občerstvení a odpočinku jsme společně pokračovali v prohlídce olomouckého náměstí. Vedle vánočního stromu jsme si zazvonili na Zvoničku, která dle legendy plní tajná přání, a to nám věřte, zvonili jsme jako o život!

Pod Sloupem Nejsvětější Trojice jsme si připadali jako mravenci. 35 metrů vysoká stavba s největším počtem soch v rámci jednoho díla je právem zapsána v UNESCO. Na Dolním náměstí jsme také navštívili v životní velikosti vyřezávaný Betlém a sledovali jak nejen děti bruslí na ledové ploše. Paní Miloslava v blízkém stánku zakoupila své kamarádce, také naší klientce, plyšové zvířátko. Vánoční atmosféra byla cítit na každém kroku.

U starodávného kolotoče už na nás čekala auta, která nás odvezla zpět do našeho domova. „Musíme zase někdy takhle vyrazit!“ zhodnotila výlet paní Ludmila. „Moc Vám děkuji, že jsem mohla jet na tak krásný výlet,“ doplnila dojmy také paní Zdeňka. Všichni z aktivizačního týmu máme radost, že se výlet líbil. A příští rok zase!!

 

 Další článek